zaterdag 5 mei 2018

Natuurspoorjournaal #106 - Anti-roofvogel spray


Door havik geplukte postduif. (Norg, april 2018)
Ik kan me goed voorstellen dat je als postduivenhouder niet heel gelukkig wordt als je beste (en meestal duurste) duiven worden gepakt door een havik. Waar ik dan weer niet heel gelukkig van word, is dat er allerlei geleuter rondom roofvogels wordt bebezigd om ze in een kwaad daglicht te stellen. In een soort hink-stap-sprong-redening wordt al snel gezegd dat er teveel zijn en dat ze dus dood moeten, zoals met alle dieren die ons wat in de weg zitten.

Roofvogels, of roofdieren in het algemeen, leven naar hun aard. Ze kunnen niet anders. Wij hebben ze in de afgelopen honderden jaren met alles wat binnen onze mogelijkheden lag (klemmen, gif, nesten beschieten) bestreden. En dat terwijl ze al sinds 1936 beschermd zijn bij wet. Na de Tweede Wereldoorlog kregen veel roofdieren ook nog eens een forse tik door opstapeling van persistente bestrijdingsmiddelen zoals DTT. Het aantal roofdieren is in Nederland lange tijd onnatuurlijk laag geweest. Dat de stand nu onnatuurlijk hoog zou zijn is onzin van de bovenste plank.

Uit mijn eigen onderzoek in de boswachterij Veenhuizen blijkt dat de roofvogelaantallen sinds 2011 behoorlijk dalen. Had ik in 2011 nog ruim dertig buizerdterritoria, dit jaar blijft de teller onder de tien. Het aantal broedpaar havik is gedaald van vijf naar twee tot drie. Sperwer is nagenoeg verdwenen, net als boomvalk en torenvalk. Wespendief is al jaren redelijk stabiel met 2 tot 3 territoria.

Afijn, gelukkig zijn er ook postduivenhouders die alternatieven aandragen, zoals de duiven inspuiten met een roze kleurstof. Dit moet roofvogels afschrikken en er zijn goede ervaringen mee. Maar eerlijk is eerlijk, het helpt niet altijd en overal zoals blijkt uit bovenstaande foto. Hier heeft de dorpshavik van Norg een 'gekleurde' postduif te pakken genomen. Helaas.

Voor het gemak, HIER  een linkje waar je het spul kunt bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten